Årsmötet i Älvdalen 2010

Uppskattat årsmöte i Älvdalen med besök i Trängslet

Årsmötet 2010 hölls i Älvdalen den 6 juni och vi gynnades av ett strålande vackert väder, men regnskurarna hotade på avstånd. Uppslutningen till detta årsmöte blev inte den förväntade, men de som kom fick vara med om en spännande dag i Gustafs anda.

Lunchen och årsmötesförhandlingarna avklarades på Älvdalens hotell, mitt i Älvdalen. Efteråt gjorde vi en utflykt till Bondgården, som ligger intill stora genomfarten vid den södra infarten. (Bilderna nedan t.v.)  Byggnaden är stor och imponerande och ingen kan missa den. Sannolikt är det dock få som vet vilken historia som denna byggnad ruvar på.

Bondgården Älvdalen

Nu har Gustaf Schröder-Sällskapet satt upp en skylt, nr 14, som talar om att Gustaf Schröder minsann bodde här tre år under slutet av 1800-talet. På så vis kommer den här gårdens historia att väcka en och annan besökare i framtiden.

Skylten blev bra konstaterade ordföranden Lars Mebius och vår värd på stället, styrelseledamoten Jonas Jonsson tyckte att detta höjde hela byggnadens status.

Efter skyltuppsättningen åkte en karavan med bilar några mil nordväst ut mot Idre och främst målet för eftermiddagen dammen i Trängslet. Här mötte oss den mycket kunniga guiden Marit Norin, (bilden ovan.) som minsann kunde dammens 50-åriga historia.

Efter en intresserad genomgång och frågestund vid informationstavlan fick deltagarna åka över dammen till det norra landfästet. Vi stannade till mitt på dammen och såg den storslagna forsfåran som Gustaf kämpade emot när han skulle lösa flottningens problem i denna besvärliga fors.

Ingen i sällskapet tvivlade på vilka enorma timmerbrötar som kunde uppstå i denna trånga forsfåra mellan de höga bergssidorna.

Dagen avslutades med kaffe i en av de jättestora matsalarna som finns här i militärens stora anläggning.