Årsboken 2012

Mellan Kölen och Siljan nyutgivning 2012

Mellan Kölen och Siljan

I den här boken tar Gustaf Schröder ett intressant geografiskt grepp; ”Mellan Kölen och Siljan”. Kölen är gamla benämningen på fjällkedjan (Skanderna) som skiljer Sverige och Norge längs hela den skandinaviska halvön.

Siljan är den stora sagoskimrande insjön i Dalarna som Gustaf lärt sig älska, inte minst för alla stora rapphönskullar på ängarna längs sjön och framförallt på Sollerön.


Mellan Kölen och Siljan är ett stort geografiskt område, där Gustaf upplevt många spännande äventyr i skogarna. Detta samlar han i den här boken på sitt mästerliga sätt att kunna blanda smått och gott.

I kapitlet om Vargar och hundar tar han upp ett problem som är kusligt likt dagens rovdjursdebatt; vargar som tar jakthundar – men också tamboskap. Problemen är exakt de samma som vi nu upplever. En skildring från över 100 år sedan som vore den skriven idag.

Gustafs stora jaktintresse blir tydligt i den här boken, när han med stor entusiasm beskriver hur han jagade sig fram på en tjänsteresa till Borlänge. Det var tider det, när inte stressen hade slagit igenom, utan att det var möjligt att gå i skogen och jaga på sin väg till ett affärsmöte!

Mellan Kölen och Siljan är en härlig blandning av händelser och platser, som jag varmt rekommenderar.

Välkommen in i Gustafs äventyrliga berättarvärld!

Detta är volym nummer 20 i Gustaf Schröder-Sällskapets serie nyutgivningar.

ISBN 978-91-979207-8-0