Årsboken 2011

Från pojk- och gubbåren nyutgivning 2011

Från pojk- och gubbåren/Jakt och fiskehistorier

Nu har årsboken 2011 landat hos medlemmarna och detta är den 19:e nyutgåvan i Sällskapets serie. Den här boken utkom första gången 1894.

Som titeln på den här boken avslöjar är det en härlig blandning av upplevelser under sitt långa liv som Gustaf låter oss ta del av.

Han minns tillbaka till ungdomsåren när han som 14-åring fick det inte helt enkla uppdraget att möta bruksherren på Häljeboda många bil bort i skogen. Gustaf skulle ta med hundarna för några dagars jakt, men han hade aldrig varit i de skogar som var jaktens mål.


Att brukspatron på Häljeboda gav den för honom enkla beskrivningen att gå mot öster och sedan mot norr, visade sig inte hjälpa så mycket.
Gustaf visste på råd och lyckades få den gamle finngubben Ho-Jan som vägvisare och det var tur. Annars hade han aldrig kommit rätt i de enorma skogarna i västra Värmland den här tiden.
Just denna jakt etsade sig kvar i Gustafs minne och inte minst de människor han mötte på skogen. Då på 1830-talets slut var det gott om finnbosättningar och det var dessa som fascinerade Gustaf. Så till den grad att han senare i livet beslöt återvända till just dessa platser han som 14-åring besökt. 
Men som alltid hade utvecklingen utplånat de mesta av spåren.
I den här boken, Från pojk- och gubbåren – jakter och äventyr, som den heter i originalutgåvan från 1894, har han samlat mycket – även från livet i norra Värmland.
Boken handlar om både fiske och jakt. Hans storharrar i Galten är en mycket rolig berättelse för att inte tala om det stora fisket i havsbandet utanför Strömstad. Älgjakt på skidor i norra Värmland är en annan spännande berättelse, som faktiskt avslöjar att Gustaf var medveten om att just den jakten inte var så laglig att den tålde någon insyn. Spännande och tänkvärd!
Välkommen in i Gustafs äventyrliga berättarvärld.

ISBN 978-91-979207-3-5

POEM Förlag