Årsmötet i Nisshyttan 2008

Gustafs jaktstuga i Nisshyttan fick skylt nummer 10

Det gamla bruket Nisshyttan skulle bli Gustafs sommarvistelse 1895 när han ville dra sig tillbaka från Stockholm några månader. Efter bara några veckor flyttade Gustaf till en jaktstuga vid Yxtjärn, som Gustaf sedan tillbringade många månader i under sommaren och hösten 1895.
Stugan finns kvar än idag, men ägs av ett skogsbolag, men hyrs som sommarhus av Birgit och Roland Eriksson från Falun.


Stugan blev Gustafs hemvist, när han fick lämna plats för andra gäster vid bruket i Nisshyttan. Gustaf och hans son Nåcke inkvarterade sig i stugan, som fick rustas med bl.a. nya fönsterrutor inför sommarvistelsen.

I kapitlet I hyttskogen i årsboken 2008; Från skilda marker, kan du läsa mera om Gustafs fantastiska sommar i trakterna av Nisshyttan.
I kapitlet beskriver Gustaf den här vistelsen nästan som en ungdoms indiansommar med fiske, bad och jakt. Utan andra bekymmer än att fördriva dagarna.
Gustaf och sonen Nåcke fick efter en tid även sällskap av dottern Ia, eller Ja, som hon felaktigt har fått sitt namn stavat i Gustafs bok. (Vi har inte ändrat denna felaktighet från originalboken i vår nyutgåva, reds anmärkning).
Den lilla stugan bestod av ett enda rum, med en stor öppen spis vid ena långväggen. Idag ser huset nästan likadant ut med sina gamla patinerade timmerväggar.
– Vi har inte ändrat på någonting annat än att vi fodrat in en liten skrubb i ena änden, säger Birgit och Roland Eriksson, som haft huset i många år.
Att det skulle finnas något utrymme på vinden känner de inte till, men enligt Gustaf så var det här som sonen och hans kamrat inredde sina liggplatser sommaren 1895.


Bilder: Skylt nummer 10 är uppsatt på Jaktstugan vid Yxtjärn i samband med årsmötet den 6 juni 2008. Makarna Birgit och Roland Eriksson är nöjda konstaterar ordföranden Lars Mebius.