Litteraturpriset 2008

Ann Sundén-Cullberg fick litteraturpriset 2008

I samband med Gustaf Schröder-Sällskapets årsmöte i Säter, Dalarna, den 6 juni i år delades Sällskapets Litteraturpris ut till Ann Sundén-Cullberg.

Ann Sundén-Cullberg är född och uppvuxen mitt inne i Stockholm. Hon är gift med en fryksdaling och bor på hans föräldragård Kilnäs strax utanför Torsby sedan 30 år. Fryksdalingen är skogvaktare och jägare vilket gjorde Ann bekant med både skog och jakt.


När hon får presentera sig själv så blir det så här:
”Jag är lite mångsysslare. Som ung studerade jag vid Uppsala universitet och tog en fil.kand.examen i bl.a. pedagogik och nordiska språk. Under ett tiotal år bedrev jag tillsammans med Arne mjölkproduktion på gården (fjällkor). Vi hade också får, höns och jakthundar (en älghund och en stövare, den senare har bytts ut med några generationer vorsteh).

En blombok

I dag har längtan efter skrivande och att göra böcker tagit över. 
Har ett litet bokförlag som heter Boviggen efter den sjö som ligger i vårt skogsskifte mitt i Finnskogen 4 mil norr om Torsby. 
Har förutom Tolvmilaskogen gjort en blombok tillsammans med biologen och fotografen Björn Ehrenroth: Den blommande finnskogen där 50 olika örter presenteras i ord och bild. Har även skrivit tillsammans med en journalist boken Fotograferna på Kyrkogatan som handlar om tre fotografer i Torsby från 1880-1997. 
Den äldsta är en kvinna, Anna-Lisa Pewe, på 98 år som fortfarande lever och bor i samma hus som de tidigare fotograferna.
Ibland händer också att jag guidar på den vandringsled som jag låtit göra i den egna skogen, nämnd ovan. Den är 10 km lång och har fantastiska utsikter över Finnskogens milsvida skogar.
Vi har en son i Köpenhamn. Annars lever vi ett härligt pensionärsliv tillsammans på vår vackra gård vid Röjdån.”

Vi gratulerar Ann Sundén-Cullberg till Gustaf Schröders Litteraturpris 2008.

Juryns motivering löd:

”Tolvmilaskogen mellan Värmland och Dalarna har varit en dramatisk tummelplats genom århundraden. Ann Sundén-Cullberg har i sitt författarskap synliggjort både historia, mänskliga öden och myter i detta oändliga rum.”